dimarts, 7 d’octubre del 2014

LA CORONA DEL REI HIERÓ



NATURALS 1R ESO

Aquí tenim la història que hem comentat a classe, aquesta setmana,  referent a la corona del rei Hieró. És un bon exemple per entendre els conceptes de volum, desplaçament d'un líquid quan hi submergim un objecte i densitat.

     
     El rei Hieró II va lliurar or a un artesà perquè li fes una corona. Com que el rei sospitava que l' artesà l' havia enganyat substituint part de l' or per plata, va encarregar a Arquimedes que ho comprovés. 

La història diu que el savi portava temps pensant en el problema. La solució li va arribar el dia que va observar que l' aigua de la banyera pujava de nivell quan hi entrava. La seva alegria fou tan gran que va sortir despullat al carrer cridant: ¡¡¡ EUREKA !!!, que en grec significa "ho he descobert". 



Arquimedes va mesurar el volum d' aigua que sobrava en submergir, en un recipient ple a vessar del líquid, la corona, un tros d' or d' igual pes que la corona i un tros de plata també d' igual pes que la corona. Quan va comprovar que el volum de la corona era intermig entre el dels altres dos valors, va poder assegurar al rei Hieró que la corona tenia plata amalgamada amb l' or.

Ja veieu que saber què és la densitat ens pot servir per què no ens enganyin !

1 comentari: