divendres, 22 de novembre del 2013

SOM POLS D'ESTRELLES

Alumnes de 1r ESO

Aquesta setmana hem parlat de l'univers, planetes, estrelles...

Us deixo un escrit sobre la vida de les estrelles i un vídeo sobre el tema. En el vídeo es fa una comparació de tamanys de planetes i estrelles. Comença per Plutó i arriba a les estrelles vermelles i blaves.

Al final de la pàgina teniu unes activitats per a repassar el que hem estudiat a classe.

Espero que tot us serveixi per a repassar.



LES ESTRELLES

Les estrelles estan formades majoritàriament per dos elements, l'hidrogen i l'heli. Es pensa que a l'inici de l'Univers tota la matèria era hidrogen i que els altres elements es van formar posteriorment dins de les estrelles.

Les estrelles es formen en núvols de gas interestel·lar. Quan aquests núvols són prou grans, s'escalfen i comencen les reaccions de fusió dels àtoms d'hidrogen. Això provoca que començi a brillar i es converteixi en una estrella.

Es calcula que una estrella de la mida del SOL pot "viure" uns 10.000 milions d'anys. 

Quan el nucli de l'estrella es queda sense hidrogen, comença a fusionar les capes externes, augmenta la seva lluminositat i es converteix en una estrella gegant vermella. Al final de l'etapa d'una estrella, quan es va apagant, rep el nom de estrella nana blava.

I al Sol , quan li queda de vida ?

Doncs es calcula que d'aquí 5.000 milions d'anys serà una estrella vermella gegant i potser devorarà la Terra, però no importa perque milions d'anys abans la temperatuta al nostra planeta haurà augmentat tant que no hi haurà vida i fins i tot els oceans s'hauran evaporat. 

Per cert, es diu que tots els elements químics que hi ha a la Terra, inclosos els que formen els éssers vius provenen de l'hidrogen de les estrelles... així què SOM POLS D'ESTRELLES !!!!






BON CAP DE SETMANA !!!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada