dimarts, 10 de març del 2015

EL LLEVAT

Aquesta setmana els alumnes de 1r ESO heu fet una pràctica amb el llevat. Aquí us deixo unes informacions sobre aquest producte. Podeu consultar-les per acabar de fer les respostes de l'activitat.

A més al final teniu un enllaç amb una notícia sobre el llevat i la seva utilització en investigació biològica.

EL LLEVAT

El seu nom científic és Saccharomyces cerevisiae, és un organisme unicel·lular que pertany al regne dels fongs.

S'utilitza per a fer pastissos, pa...

El llevat  es nodreix (s'alimenta) de productes com la farina o el sucre. Concretament fa un procés químic què després CO2 ( gas ) i aquest és el responsable de l'esponjositat del pastís. 

Aquests procés químic que fa el llevat rep el nom de fermentació alcohòlica i és també, el responsable de tota la producció de begudes alcohòliques ( vi i cervesa).

En el supermercats trobem 2 tipus de llevat, el químic que el venen en pols i el fresc. En el primer els llevats estan dessecats i al producte se li afegeixen  substàncies gasificats (que al mullar-les desprenen gas ).

En el segon, el llevat fresc els organismes estan vius i en contacte amb el sucre fan la fermentació i desprenen CO2.

(llegiu bé aquest paràgraf per entendre en quins de 4 tubs d'assaigs de la pràctica s'havia de produir despreniment de gas ( Diòxid de carboni ) i per tan inflar-se el globus i en quin no )

 (NOTA : La foto del pastís és per si algú s'anima a fer-ne a casa, sapigueu que  a mi m'agraden molt !!!)

Us deixo també els enunciats de l'activitat, per si algú no els té i un text per a completar sobre els llevats.




Recordeu que heu de presentar l'activitat acabada i amb el text final de conclusions la propera hora de laboratori ( setmana 16 al 19 de març)


1 comentari: